T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / TAVAS - Tavas Halk Eğitimi Merkezi

Tavas Coğrafyası

Tavas Coğrafyası

Denizli´nin güney batısına düşen Tavas, denizden yüksekliği 950 metre olan şirin bir ilçedir.1691 km kare yüzölçümündedir.1997 nüfus sayımına göre, nüfusu 12.949, 2000 nüfus sayımına göre ise de 65.136.000 dir.Kasaba ve köyleriyle beraber nüfusu 62,981 dir. 10 kasaba ve otuzaltı köyü vardır.Tavas´ı doğudan Acıpayam,batıdan Aydın Karacasu,güneyden Kale,kuzey batıdan Babadağ ilçeleriyle kuzeyden Denizli ili çevrelemektedir.

   İlçe yüzey şekilleri bakımından etrafı dağlarla çevrili düz bir ova görünümündedir.Esasında Tavas ovası 950 rakımlı bir yayladır.Tavas ovası mezoik kalkerden olup 2. Zaman oluşumu karekterindedir. Bu ova 30.000 hektardır. Kuzeyde Babadağ, Güneyde Bozdağ, Doğuda (Kızılhisar)Serinhisar dağları, batıda Kale ilçesiyle çevrilmiştir. Bu ovanın Bozdağ eteklerinde bulunan bölümüne Barza ovası denir. İlçemizdeki önemli dağlar şunlardır.Çıplak dağı,ilçe merkezinin doğu bitişiğindedir.Büyük baba ve kara baba dağları Yahşiler ve Seki köylerinin tam kuzeyindedir.Büyük Baba Aydın Karacasu tarafına bakan gökbel´in kuzey doğusundaki en yüksek zirvedir.Bu zirvenin tepesi 20.000 metre karelik düz bir alan olup Baba türbesininde burada olduğu rivayet edilmektedir.Karababa dağı,Karahisar kasabası Yağlılar mahallesinin tam kuzeyinde en yüksek zirvedir.Bu zirvede yazları kar eksik olmaz.Bu zirvenin doğusunda Karacaoluk,batısında Dolayoluk,güneyinde Çağlak su kaynakları vardır. Kızılhisar dağı,Sarabat köyü ile Serinhisar ilçesi arasındaki dağdır. Tınaz dağı,Pınarlar kasabası ile Ovacık köyü arasındaki dağdır.Dede dağı Solmaz ile baharlar köyleri arasında bir dağ olup adını dede türbesinden almıştır. Bozdağ, Balkıca ve Derinkuyu köylerinin doğusundaki dağdır. Zirvelerinde sedir ormanları vardır.Acıpayam ilçesinin Gireniz vadisi ile Tavas´ın Barza ovası arasında bulunur. Tavas-Acıpayam ilçe sınırını oluşturur. Yüksekliği 2.241 metredir. Avdan dağı Kayapınar ve Denizoluk köyleri yakınındadır.

    İlçenin 3 önemli ovası vardır.Bunlar Tavas,Barza ve Sarıova larıdır. Tavas ovası; Tavas merkez Kızılcabölük,Karahisar,Çalıköy ,Sofular,Ebecik,Altınova,Çiftlik,Hırka,Solmaz,Medet,Garib-köy,Pınarlar gibi köy ve kasabaların yerleşim merkezidir. Barza ovası; Konak,Bahçe,Yorga,Balkıca,Horasanlı gibi köy ve kasabaların yerleşim alanıdır.Sarıova ise;Sarabat ve Tekke köyleri ile Kazık beli yakınındaki yüksek bir yayladır.

   Aydoğdu sınırları içinde Yoran yaylası,Karahisar kasabasının kuzey batısında ormanlık ve sulak,otlak halindeki Asar yaylası yörenin en önemli yaylalarıdır.

   Tavas yöresinin akarsu ve gölleri ise şunlardır. Solmaz çayı,Solmaz köyünün doğusunda Dede dağının tabanından çıkan kaynak su ile çevredeki küçük su kaynaklarını alarak Medet köyünün batısında Yarbaşı mevkiinde Medet çayı ile birleşir.Medet çayı, Medet köyü çevresindeki su kaynaklarını alarak Solmaz çayına karışır ve çiftlik çayını oluşturur.Kırpınar çayı,Karahisar kasabasının güneyindeki kaynayan Kırkpınar suları ile dogusundan gelen çiftlik çayını alarak oluşur. Dümbelek çayı,karahisar kasabası Asar yaylasından gelen sular ile Yağlılar mahallesinden çıkan İncilipınar kaynağını alarak Karahisarın batısında Dümbelek çayı adını alır. Yenidere çayı,Kırpınar çayı ile Dümbelek çayının Yahşiler köyü Sakarca mahallesinde birbirine karışmasından oluşur.Bu çay Sofular,Ebecik köylerinin batısından,Yahşiler köyünün güneyinden,Avdan köyünün doğusundan Kale sınırları sınırındaki İnceğiz köyü yakınlarında Eskere yöresinden gelen Akçaya karışarak Kemer barajını besler.

    Kızılca gölü,ilçemizde doğal olaral Kızılca kasabasında Kızılca gölü vardır.Temmuz ve Ağustos aylarında suyu çekilir. Aydoğdu göleti Yoran yaylasındaki su kaynaklarını bir arada toplayan toprak-kaya dolgu sulama göletidir.

   İklim ve bitki örtüsü bakımından ilçemizin özel bir konumu vardır.İklim bakımından 3 bölge iklimi kendini gösterir.Zaman olur iç Anadolu iklimi tesirinde kalarak yazları kurak ve sıcak,kışları soğuk ve ılıktır.Yağışlar daha çok ilkbahar aylarında olur. Dağları genellikle fundalık ve makidir.Bozdağ´da sedir ormanı vardır.Yer yer dağların çoğunda gür ormanlar bol su kaynakları hayvanlar için zengin otlaklar ve büyük düzlükler halindeki yaylalar geçitlerle birbirine bağlıdır.

    Tavas ilçesinin iklim durumu doğal olarak bitki örtüsüne ve ürünlerine etki eder.İlçe topraklarının çoğunluğu işlenebilir durumdadır.Buna göre ürünlerin başında buğday,arpa ,nohut ve tütün gelmektedir.

 

   Kaynak:Şükrü TAKIM

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.01.2013 - Güncelleme: 21.11.2023 13:30 - Görüntülenme: 3771
  Beğen | 2  kişi beğendi